Hűtve, száraz, fénytől védett helyen…

A gyógyszer akkor is ártalmas lehet az egészségünkre, ha legális ugyan, tehát a megfelelő módon és körülmények között készítették el, de a szállítás vagy a raktározás során nem tartották be az előírásokat.

Ugyanis a gyógyszereket a gyártótól a kereskedőn át a patikáig vagy a kórházig csak szigorú szabályok betartásával lehet szállítani és raktározni. Amikor megérkeznek a nagykereskedőhöz, ott először karanténba kerülnek. A minőségbiztosító gyógyszerész megvizsgálja a szállítás körülményeit a gyógyszer minden egyéb kísérő dokumentumával együtt, és amennyiben mindent rendben talál, akkor a készítményeket felszabadítja, azaz forgalmazásra alkalmasnak minősíti. Ekkor kerül a megfelelő feltételeket biztosító raktárba, majd onnan szintén ellenőrzött körülmények között jut el a gyógyszertárba vagy a kórházba, rendelőintézetbe.

Minderre például azért van szükség, mert a készítményeket csak az előírt hőmérsékleten szabad tárolni – ha erre nincsenek tekintettel, és nyáron hűtés, télen fűtés nélküli autókkal fuvarozzák, vagy ilyen raktárban tartják őket, akár néhány óra alatt is tönkremehetnek. Jobb esetben csak elveszítik hatékonyságukat, rosszabb esetben meg is betegíthetik azt, aki beszedi őket. Mindez azért különösen veszélyes, mert általában a termék külsején nem okoz elváltozást a nem megfelelő tárolás, vagyis ránézésre még a patikus sem veszi észre, hogy nem lenne szabad felhasználni. Egyes készítményeknél a nedvesség vagy éppen a fény okozhat károkat, de a megsérült csomagolás is problémás lehet.

Így már érthető, miért fontos, hogy legális gyártótól és kereskedőtől származó gyógyszert vásároljunk: így lehetünk biztosak abban, hogy minden a szabályoknak megfelelően történt. Az előírások például nemcsak azt határozzák meg szigorúan, melyik készítmény esetén hány foknak kell lennie a szállító autóban, a raktárban, de azt is, hogy a hőmérséklet folyamatos, hiteles dokumentálása is szükséges. Bármilyen rendkívüli eseményt jelenteni kell, ilyen esetben a minősítési folyamat újraindul.

A patikákban dolgozó szakemberek a készítmények kiadásakor felhívják a figyelmünket arra, ha valami különleges tárolást igényel – vegyük ezt komolyan, tartsuk be az utasításokat, mert ez a feltétele annak, hogy a kívánt hatást érjük el, hogy a gyógyszer valóban orvosság lehessen.