Mi micsoda?

Gyógyszer

Gyógyszernek nevezünk minden olyan készítményt, amelynek összetevői emberi betegségek kezelésére vagy megelőzésére alkalmasak, vagy helyreállítják, javítják az ember valamely élettani funkcióját, de ide tartoznak azok az anyagok is, amelyek az orvosi diagnózis felállítása érdekében az emberi szervezetben/szervezeten alkalmazhatók. A csomagoláson található OGYI-T-szám azt jelzi, hogy gyógyszerként bevizsgált, Magyarországon legálisan forgalmazott termékről van szó.

Hamisított gyógyszer

Hamisított gyógyszerről akkor beszélünk, ha a készítmény összetétele, hatóanyaga, eredete, gyártója, származási helye és/vagy az előtörténetét igazoló (a forgalmazási láncot azonosító) dokumentum valamely adata hamisan van feltüntetve. A gyakorlatban általában arról van szó, hogy a megtévesztés érdekében az eredetihez hasonló csomagolásban és kivitelben készítik el a gyógyszert, csak éppen a hatóanyag-tartalom eltérő, jóval kisebb vagy éppen nulla, mert azt az eredetinél olcsóbb anyaggal helyettesítették.

Illegális gyógyszer

Illegálisnak akkor minősül egy gyógyszer, ha a minősége megfelel az előírásoknak, de olyan országban árulják, amelyben nincs érvényes forgalombahozatali engedélye. Azt ugyanis minden ország maga dönti el, hogy melyik készítményt engedi forgalmazni a saját területén.

Homeopátiás gyógyszer

A gyógyszerek egyik speciális formája a homeopátiás gyógyszer: a Gyógyszerkönyvben leírt homeopátiás gyártási eljárásnak megfelelően készült gyógyszer, amelynek lényege, hogy hígítva (típusonként eltérő mértékben) tartalmazza azt a hatóanyagot, amely, ha a beteg egészséges lenne, ugyanazokat a tüneteket váltaná ki, mint amelyekre a homeopátiás gyógyszert kapja. Ha a csomagoláson OGYI-HG-szám látható, az azt jelenti, hogy homeopátiás gyógyszerként bevizsgált termékkel van dolgunk.

Gyógynövényalapú szerek

A gyógynövényalapú szereknek két kategóriáját különböztetjük meg:
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény: olyan természetes eredetű anyagot tartalmazó készítmény, amely kedvező biológiai hatással rendelkezik, orvosi előírás nélkül is alkalmazható, és amely előírásszerű használat esetén egészségi ártalmat nem okoz.

Hagyományos növényi gyógyszer: olyan növényi gyógyszer vagy annak kombinációja, amely a kizárólag az adott hatáserősségre és adagolásra jóváhagyott javallat alapján orvosi diagnózis, felügyelet és rendelvény nélkül alkalmazható, és amelyről megállapítható, hogy már legalább 30 éves időtartamon keresztül gyógyászati használatban volt.

A dobozon, csomagoláson OGYI-számot keressünk.

Táplálékkiegészítő, étrend-kiegészítő

Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket. Fontos tudni, hogy ezekre a termékekre nem vonatkozik a kötelező előzetes engedélyeztetés, pusztán bejelentési kötelezettség terheli a forgalmazót. A dobozon OÉTI-számot kell keresnünk, a regisztrált étrend-kiegészítők listája itt olvasható: http://oeti.hu/download/etrendabc.pdf