Akár méreg is lehet…

A hamisított gyógyszer többféle módon lehet ártalmas. Ha például valamilyen szennyezett összetevő kerül bele, fertőzést, mérgezést is okozhat – külföldön találtak már patkánymérget is hamis gyógyszerben. Ha a hatóanyag ugyan eredeti, de például a nem megfelelő gyártási körülmények miatt szennyezett, akkor nem várt mellékhatások jelentkezhetnek, amelyekről ráadásul gyakran csak nehezen, hosszabb idő elteltével derül ki, hogy mi okozza őket.

Gyakori probléma, hogy ugyan nincs méreg vagy szennyeződés a gyógyszerben, de hatóanyag sem – így a várt gyógyulás elmarad, a betegség súlyosbodhat. Tipikus eset, hogy a hamisítványt nem a megfelelő módon készítik el, az összetevőket nem a megfelelő technológiával elegyítik, így az egyik adagba túl kevés, a másikba túl sok kerül az ideális esetben javulást eredményező összetevőből. Előbbi esetben, ha például antibiotikumról van szó, a hibás hatóanyag-adagolás egyik következménye a rezisztencia kialakulása lehet, ami azzal jár, hogy legközelebb ez a típusú szer már nem lesz hatékony. Ha viszont túl sok hatóanyag kerül a hamis gyógyszerbe, az súlyos következményekkel járhat, akár a beteg halálát is okozhatja.

Arra is gyakran van példa, hogy olyan hatóanyag is kerül a keverékbe, amelynek nem kellene ott lennie: ez különösen akkor veszélyes, ha például a páciens allergiás rá, ha valamilyen társbetegség miatt nem alkalmazható, vagy ha a többi szedett gyógyszerrel együtt nem várt, káros mellékhatásokat eredményez.