Gyanús jelek

Akár életmentő is lehet, hogy észrevegyük, ha hamisított gyógyszerrel van dolgunk: találtak már bennük például patkánymérget, festéket, ólmot, kábítószert, súlyos máj- és vesekárosodást okozó vegyszereket is. Itthon a legális kereskedelemben vásárolt készítmények között még sohasem bukkant fel hamis gyógyszer, de azért nem árt, ha figyelmesek vagyunk.

Megesik, hogy már a csomagolás gyanút kelthet: más a doboz formája, színe, nem a megszokott feliratok vannak rajta, de árulkodó jel lehet az is, ha helyesírási hibákkal teli, rossz magyarsággal megírt a szövege. Ha pedig nincs rajta az OGYI-T-szám, vagyis a forgalombahozatali engedély száma, biztosak lehetünk benne, hogy hamis termékkel van dolgunk. Ha hiányzik a betegtájékoztató, ha a gyógyszerszemeket tartalmazó bliszteren a felirat eltér a megszokottól vagy hiányzik, szintén gyanakodhatunk. Nemritkán maga a termék is máshogyan néz ki: más a színe, az illata, a mérete, a rajta lévő jel vagy felirat.

Léteznek azonban szinte tökéletes hamisítványok is. Előfordult már, hogy csak azért derült ki, hogy nem eredeti a gyógyszer, mert amikor a beteg kettétörte, a megszokott szabályos fél szem helyett apró darabokra esett szét. Lehetséges, hogy az íze, az állaga más, mint korábban. Ha tehát bármilyen eltérést észlelünk a megszokotthoz képest, legyen bármilyen kicsi is, ne vegyük be a gyógyszert. Ha már bevettük, és a betegtájékoztatón nem szereplő, vagy korábban nem tapasztalt mellékhatást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, és vigyük magunkkal a tablettát!