Biztonság az egészségünkért

Magyarországon szigorú előírások és ellenőrzések garantálják, hogy csak az gyárthasson és forgalmazhasson gyógyszert, aki erre engedélyt kap. Ha belépünk egy gyógyszertárba, nyugodtak lehetünk, mert az ottani készítmények biztosan megfelelnek minden minőségi követelménynek. Fontos tudni, hogy a működési engedéllyel rendelkező patikák tarthatnak fenn internetes áruházat is, ahol a vény nélkül kapható készítményeket árusíthatják. Ezeknek a webpatikáknak a listája megtalálható az ÁNTSZ weboldalán: www.antsz.hu. Ha tehát ezen a listán megtaláljuk a webpatikát, amelyből vásárolni szeretnénk, biztosak lehetünk benne, hogy folyamatosan ellenőrzött árusítóhelyről van szó.

További megnyugtató tényező, hogy a hazai szervezetek hasonlóan szigorúan ellenőrzik, hogy a gyógyszer a gyárból a patikáig, a kórházig biztonságosan, a megfelelő körülmények között jusson el, sehol ne érhesse szennyeződés, ne keveredhessen a szállítmányba nem ellenőrzött készítmény.

Ennek a szigorú, zárt, ellenőrzött rendszernek köszönhetjük, hogy Magyarországon a legális kereskedelemben, vagyis gyógyszertárakban, kórházakban még sohasem találtak hamis gyógyszert. 

A gyógyszerbiztonságot tovább fokozza majd, hogy 2017-től minden egyes gyógyszeres dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amelynek segítségével annak útja részletesen nyomon követhető a gyártótól a felhasználóig.

A patikák további előnye, hogy a szakemberek válaszolni tudnak a kérdéseinkre, felhívják a figyelmünket a lényeges részletekre, például arra, ha a gyógyszer speciális tárolást igényel, vagy ha a vásárolni kívánt készítmény nem szedhető együtt más, a beteg által szedett szerekkel.