Magyarország sem kivétel

A gyógyszerhamisítás sajnos világszerte egyre nagyobb probléma: mivel óriási haszonnal jár, folyamatosan nő a nem eredeti gyógyszerek mennyisége. Így évente emberek millióinak kerül veszélybe az élete, az egészsége.

Bár arányuk elsősorban a fejlődő országokban magas, becslések szerint már az Európai Unióban is eléri a 10 százalékot. Tavaly csak Nagy-Britanniában kétmillió darab hamisítványt foglaltak le a hatóságok, nagy részben merevedési zavar elleni, fogyókúrás gyógyszereket, valamint altatókat, nyugtatókat. Nem intézhetjük azonban el a dolgot egy kézlegyintéssel, mondván, én nem szedek ilyen típusú gyógyszereket: a szomszédos Ukrajnában például néhány éve számos gyógyszertárban az egyik legismertebb görcsoldó hamis változatára bukkantak az ellenőrök.

Rossz hír, hogy Magyarország sem jelent kivételt. Bár itthon gyógyszertárba, kórházba még sohasem került hamis vagy illegális készítmény, ennek ellenére a hazai lakosság is egyre gyakrabban találkozhat velük, mert a becslések szerint a magyarok 4-5 százaléka vásárol olyan gyógyszert, amelynek eredete bizonytalan: például piacokon, utcán vagy az interneten, nem regisztrált webpatikákon keresztül engedély nélkül értékesített készítményeket.

Bár hamis gyógyszerek, egészségügyi termékek gyártása, azok importálása, szállítása, értékesítése (például illegális weboldalakon keresztül) itthon nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel és akár több millió forintos bírsággal sújtható, a NAV ellenőrei időről időre foglalnak le hamis gyógyszerszállítmányokat a repülőtéren, a határátkelőkön, de magánlakásban üzemeltetett illegális webpatikára is lecsaptak már. 2014 májusában a PANGEA VII. elnevezésű, világméretű akció során a magyar hatóságok 24, internetes weboldalról próbavásárlás során rendelt terméket vizsgáltak meg: közülük 8 hamisítvány volt, 16 pedig illegális készítmény. A hamisítványokban a hatóanyag vagy annak mennyisége nem felelt meg a dobozon és a betegtájékoztatóban feltüntetetett adatoknak. Márpedig mindként eset veszélyes: egy ismeretlen, akár szennyezett összetevő éppúgy súlyos tüneteket, egészségügyi problémákat okozhat, mint ha túl- vagy aluladagoljuk valamelyik hatóanyagot.