Fordulj szakemberhez!

Ha bizonytalanok lennénk a gyógyszer paramétereit illetően, az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján egyszerűen utánajárhatunk mindennek: a készítmény nevét beírva a gyógyszeradatbázis keresőjébe (http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis/), az összes jellemző információt megkapjuk, fotókon is ellenőrizhetjük, hogyan kell kinéznie a csomagolásnak, a terméknek.

Ha felmerül a gyanú, hogy hamis gyógyszert vásároltunk, az a legegyszerűbb megoldás, ha elvisszük egy gyógyszertárba, és megmutatjuk a gyógyszerésznek, aki megteszi a szükséges lépéseket. Feltétlenül jelezzük, ha bevettünk a készítményből, és azt is, ha valamilyen mellékhatást tapasztaltunk. A gyártóhoz, a forgalmazóhoz is elküldhetjük a gyanús terméket, ilyenkor minden esetben írjuk meg azt is, hol, hogyan jutottunk hozzá.

Ha étrend-kiegészítővel kapcsolatban támad kétségünk, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján (http://oeti.hu/download/etrendabc.pdf) tájékozódhatunk arról, hogy a termék gyártói eleget tettek-e bejelentési kötelezettségüknek: ha nem szerepel a listán, nagy valószínűséggel kétes minőségű szerrel van dolgunk. Ugyanitt megtalálhatjuk a veszélyes és a forgalomba hozataltól eltiltott étrend-kiegészítők listáját is.